Nyhed

Fordelingen af reserven er på plads 

Der er indgået aftale om fordelingen af reserven på socialområdet med midler til bl.a. en civilsamfundsstrategi, god ledelse og lokale frivilligråd. 

Den årlige sociale finanslov er netop forhandlet på plads af et bredt flertal af Folketingets partier. Den største del af reserven går til at finansiere initiativer på socialområdet, bl.a. til at udarbejde en civilsamfundsstrategi, hvor den frivillige sociale sektor selv skal komme med input og forslag til, hvordan sektoren skal se ud fremover.
 
”I min optik er det særdeles positivt, at regeringen og forligspartierne har valgt at inddrage de civile organisationer direkte i arbejdet med at udvikle strategien. Det er der, hvor det samarbejdende folkestyre er bedst,” lyder det fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen. 

Under corona-krisen har bl.a. den indsats, som civilsamfundets frivillige organisationer og foreninger har ydet, været afgørende og helt uundværlig for mange af samfundets mest sårbare mennesker. Derfor var forligspartierne også enige om at afsætte midler til etableringen af en arbejdsgruppe, som på vegne af sektoren skal komme med input til strategien. 

Arbejdsgruppen skal bl.a. komme med forslag til strategiske pejlemærker for, hvordan reserven konkret skal omsættes til praksis, og hvordan samspillet skal fungere i fremtiden i forbindelse med, at der gives offentlig økonomisk støtte til frivillige sociale organisationer. Derudover skal arbejdsgruppen komme med forslag til, hvordan arbejdet med ensomhed styrkes i civilsamfundet og i samarbejde med sektoren selv. 

”For mig er det afgørende, at et af pejlemærkerne i den kommende strategi bliver, at de civile indsatser ikke skal være noget, som stort set kun findes i de store byer – det skal være for hele landet. Vores opgave er derfor at skabe nye samarbejds- og finansieringsformer, som bidrager til, at også yderområderne i Danmark har gavn af et stærkt civilsamfund,” fortæller Mads Roke Clausen. 

Arbejdsgruppen består af Frivilligrådet, FriSe, Civilsamfundets Brancheforening, Danske Handicaporganisationer og Rådet for Socialt Udsatte.

Læs Altingets artikel om civilsamfundsstartegien 

 

Penge til Frivilligrådets projekter - men ikke til en kulegravning

Foruden midler til en civilsamfundsstrategi er der også afsæt penge til at videreføre og styrke Frivilligrådets arbejde med lokale frivilligråd og den lokale frivillige sociale sektor. Derudover vil Frivilligrådet også få midler til at udbrede kendskabet til og arbejdet med anbefalingerne for god ledelse, som Frivilligrådet og Komitéen for Good Governance præsenterer i 2021. 

”Det er meget positivt, at der i aftalen gives støtte til at fortsætte Frivilligrådets arbejde med anbefalinger om god ledelse i frivillige sociale organisationer, som bidrager til mere transparens, målopfyldelse samt gode vilkår for frivillige og lønnede i sektoren,” fortæller formand Mads Roke Clausen. 

I efteråret søsatte Frivilligrådet en kampagne, som havde til formål at skabe opmærksomhed på de henlagte satspuljemidler, der af den ene eller anden grund ikke blevet til noget eller som er stoppet, og hvor midlerne fortsat befinder sig hos styrelser og direktorater.  

Med temaet ”hvor er guldet gemt” opfordrede Frivilligrådet alle Folketingets partier til at afsætte midler til en kulegravning af den gamle satspulje og omfanget af de gemt midler. Dette blev dog ikke en del af aftaleteksten. 

”Det lykkedes desværre ikke at skabe et flertal for en kulegravning af den gamle satspulje samt klare kriterier for overgang til fast bevilling på finansloven for virksomme indsatser. Der var ellers politikere, som gerne så en sådan kulegravning ført ud i livet, og den opbakning er vi glade for. Derfor synes jeg også, at aftalen samlet set er flere skridt i den rigtige retning,” konkluderer Frivilligrådets formand. 

Aftalen om fordeling af reserven på socialområdet er indgået mellem Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance. 

Der afsættes i alt 79,7 mio. kr. til initiativerne i civilsamfundet i perioden 2021-2024.

Læs mere om aftalen for fordeling af reserven