Nyhed

Årsmødet: Frivillighed er løsningen på nye sociale problemer 

Ved Frivilligrådets Årsmøde 2021 blev fremtidens fremvillighed sat på dagsordenen. Efter godt tre timers digital debat var budskabet klart: Den frivillige sektor er løsningen på en lang række af de nye sociale problemer 

Paneldeltagere ved Årsmødet 2021 FRIV

En fremtidsforsker og et civilsamfundsmonopol stod klar til at debattere, hvordan fremtidens frivillighed skal se ud. Og selvom det er en svær øvelse at spå om fremtiden, så var der blandt alle deltagende enighed om, at især ensomhed og mistrivsel fremover bliver en endnu større del af det, som den frivillige sociale indsats vil rette sig imod. 

Med corona er ensomhed og mistrivsel nemlig blevet aftabuiseret, samtidig med at det står endnu mere klart end tidligere, at det især er den frivillige indsats, som kan være med til at dæmme op for de nye sociale problemer. 

”Frivillighed vokser ud af empati og medfølelse med mennesker i udsatte og sårbare situationer. Det vokser ud af et ønske om at bringe sit menneskelige overskud i spil og være der for hinanden. Frivillighed har en helt unik kvalitet, fordi det binder Danmark sammen og skaber sammenhængskraft,” fortæller Frivilligrådets nye formand Anna Bjerre og fortsætter:

”Det vil den også komme til i fremtiden. Vi har netop set, hvad der skal til for at bringe et samfund ud af balance, sådan at ensomhed og mistrivsel kan blive et vilkår for alle uanset situation og baggrund. Og vi har set, at det er den nære frivillige indsats, som er med til at afhjælpe mange af disse problemer. Dét skal vi værne om og bygge videre på.” 

 

Partnerskaber med det offentlige og præmisser for frivilligheden 

Vi står foran nye typer af sociale problemer – eksempelvis ensomhed eller at man ikke synes man hører til nogen steder – det giver frustrationer, vrede og nogle steder håbløshed. Disse problemer er af eksistentiel karakter, og således helt anderledes end de problemer, som den klassiske velfærdsstat adresserer. 

”I mine øjne er de civile organisationer og de frivillige indsatser de bedste bud på bæredygtige løsninger af disse nye problemer,” lyder det fra afgående formand Mads Roke Clausen, og han mener derfor, at der fremover er mere brug for den frivillige sektor end nogensinde før. 

”Det kræver samarbejde, men også at civilsamfundet kan eksistere i sin egen ret, og ikke skal pålægges rationaler fra hverken den offentlige sektor eller kommercielle virksomheder.” 

 

Tegning af budskaber ved årsmødet friv 2021 af Ia Ohmann

Ia Brix Ohmann, visuel forandringsagent, har tegnet de vigtigste budskaber ved Frivilligrådets Årsmøde 2021

 

Også præmissen for fremtidens frivillighed blev livligt debatteret, og her blev pointen om friheden til at gøre en indsats i eget tempo fremhævet som betydningsfuld. Frivillige ildsjæle er nemlig parat til at gå ekstremt langt for at gøre en forskel, men kun hvis den frivillige indsats ikke pakkes ind i for eksempel et vagtskema med faste rammer og regler. 

”Jeg tror, at vi alle har oplevet, hvad det vil sige at føle sig tilvalgt frem for tildelt. Der er en forskel, og den forskel er det frivillige arbejdes måske største styrke og eksistensberettigelse. Når vi frivilligt vælger et andet menneske til, så bygger relationen på en gensidighed og en tillid, som kan være svær at etablere professionelt. Den styrke må ikke pakkes ind det offentliges rammevilkår. Styrke ved at vælge til og få det til at passe ind i hverdagen er afgørende for den fremtidige frivillige indsats, og det skal plejes,” vurderer Anna Bjerre, som videre konkluderer: 

”Jeg tror på forpligtende og gensidige partnerskaber mellem sektorerne – både mellem det offentlige og civilsamfundet og mellem det private erhvervsliv og civilsamfundet. For frivillighed kan løse mange af de nye sociale problemer, vi står over for. Det kræver bare, at vi opbygger langsigtede og bæredygtige partnerskab, hvor alle parter investerer sig selv i en given opgave.”

De to formænd ved Årsmødet FRIV 2021

Afgående formand Mads Roke Clausen og tiltrædende formand Anna Bjerre ved Årsmødet 2021, hvor formandsskiftet blev markeret sidst i dagens program med personlige gaver til brug i fremtiden