Nyhed

Anbefalinger præsenteret på Frivilligrådenes Dag 2020

Tirsdag den 27. oktober 2020 løb Frivilligrådets første online konference af stablen. Med 50 deltagere, præsentation af Frivilligrådets nye anbefalinger for lokale frivilligråd samt oplæg om de frivilliges vej ind i det politiske arbejde og embedsværk blev dagen en stor succes. 

”Hver eneste dag sikrer landets mange lokale frivilligråd, at der er de bedste vilkår for frivilligt arbejde i deres kommune. Hver dag yder frivillige kræfter en uvurderlig indsats i forhold til at hjælpe nogen af vores samfunds mest udsatte og sårbare mennesker. Det betyder derfor rigtig meget for mig som formand, at kunne holde en sådan konference og understøtte den indsats. Det har været vigtigt for os, at vi også bidrager med viden, dialog og redskaber til at gøre alle frivillige endnu bedre til det, I er så gode til, nemlig at hjælpe andre,” fortæller formand for Frivilligrådet, Mads Roke Clausen. 

På konferencen var der fokus på, hvordan lokale frivilligråd opnår det bedste udgangspunkt for indflydelse og samarbejde med kommunerne til gavn for de medmennesker i vores lokalsamfund, som oplever at være i en svær og sårbar situation.

Hvis du ikke var med til den digitale version af Frivilligrådenes dag 2020, så kan du inden for de næste par uger gense arrangementet her på vores hjemmeside. 

Nye anbefalinger for mere lokal indflydelse lanceret 

Ved konferencen lancerede Frivilligrådet et sæt anbefalinger for lokale frivilligråd. Lanceringen er første stop på rejsen, mens de næste stop bliver det videre arbejde med implementering og understøttelse af de lokale frivilligråds anvendelse af dem. 

Anbefalingerne er udarbejdet med henblik på at sikre landets mange lokale frivilligråd og dem, som ønsker at oprette et lokalt frivilligråd, et udgangspunkt for, hvordan de bedste rammer skabes i forhold til at kunne understøtte det vigtige lokale frivillige arbejde.

”Det vi i dag præsenterer er ikke et sæt færdige spilleregler for, hvordan landets mange frivilligråd skal se ud. Det er derimod et opslagsværk til dialog og refleksion over, hvilken organisationsform som passer i den pågældende kommune. Det er en måde at løfte barren og udvikle ens eget lokale frivilligråd,” fortæller formand Mads Roke Clausen.

Der er i alt 18 anbefalinger inddelt i fire temaer samt tre overordnede principper. Principperne skal ses som de rammevilkår, det lokale frivilligråd skal være opmærksomme på, mens temaerne hver især er med til at skærpe fokus på, hvordan der opnås medindflydelse og samarbejde. 
Frivilligrådet vil fortsat have stort fokus på lokale frivilligråd og herunder det videre arbejde med anbefalingerne.

Derfor opfordrer Mads Roke Clausen også til at sende feedback omkring anbefalingerne. 

”Vi har brug for at gøre os en masse erfaringer med, hvordan anbefalingerne virker i praksis, og om de har den effekt, som har været vores mål med at udforme dem. Det handler om, at vi sammen ser nærmere på, om anbefalingerne understøtter det livsnødvendige frivillige arbejde ude i kommunerne, eller om der er erfaringer, som viser det modsatte.  Derfor håber vi også, at mange vil komme med feedback, for det videre arbejde afhænger af det,” lyder det fra formanden. 

Anbefalingerne finder du på her 

eller du kan bestille en trykt version lige her

Lokale frivilligråd spiller en nøglerolle 

Aldrig før har der været så stort et behov for frivillige kræfter og ildsjæle til at favne og skabe fælleskaber, for de mennesker, som er udsatte eller sårbare. Corona-nedlukningen gav alle syn for sagen, og det samme gør sig gældende nu her med efterårets komme, hvor virussen igen er blusset op – der er behov for steder at søge hen for tryghed og fællesskab. 

”Under nedlukningen beviste civilsamfundet, at frivillige foreninger og organisationer forstår at tilpasse sig nye udfordringer lynhurtigt. Da landet lukkede ned i marts, var de frivillige ildsjæle klar til at arrangere indkøbshjælp, venskabsopkald, åbne nye suppekøkkener og nødherberg og bare lige være der lidt ekstra, for de mest udsatte borgere i vores samfund. Det er helt unik for Danmark,” fortæller Mads Roke Clausen, formand for Frivilligrådet. 

Med eller uden corona er sociale udfordringer blevet mere synlige, idet flere og flere mennesker oplever ensomhed, angst og depression. Der er behov for sammenhold og samhørighed. Og det er netop det, som lokale frivillige kræfter står for. At være der for andre og for alle. Frivillige sociale foreninger og organisationer binder nemlig samfundet sammen og løser opgaver, som er med til at sikre vores fælles velfærdssamfund. 

”Derfor er der også behov for lokale frivilligråd, så der er et sted for dialog omkring behovet for frivillighed i ens egen kommune. Der er brug for et sted til organisering, hvor de frivillig sociale foreninger kan samle sig og sammen finde ud af, hvordan der skal samarbejdes på tværs af områder, hvilke aktører der er relevante at samarbejde med, samt hvilken samarbejdsform der passer den enkelte kommune,” lyder det fra Mads Roke Clausen

Lokale frivilligråd spiller en nøglerolle i vores samfund, og den arbejder Frivilligrådet hver dag for at understøtte på bedst mulig vis.

Det kan du læse meget mere om her

Du kan melde dig til webinar om kommunen som partner

Frivilligrådet og CFSA inviterer til gratis webinar om frivilligrådenes samarbejde med kommunen.

Hvordan skaber I som frivilligråd frugtbare samarbejder med kommunen? Det er omdrejningspunktet i dette webinar, hvor du får ny viden og inspiration til at styrke samarbejdet med kommunen.  

Webinaret giver blandt andet svar på, hvordan I skaber frugtbare samarbejder og partnerskaber med kommunen til gavn for begge parter. Vi ser også på, hvilke udfordringer I møder i samarbejdet med kommunen, og på hvordan I kan imødekomme disse udfordringer. 

Deltagerne inddrages undervejs med egne betragtninger og erfaringer.

Arrangementet foregår online torsdag d. 19. novemer 2020 kl. 10.00-11.30.

Tilmeldingsfristen er d. 12. november. 

Du kan læse mere og tilmelde dig til arrangementet her

Følg med på Facebook

Frivilligrådet er også på Facebook. 

I de lokale frivilligråds netværksgruppe kan du blandt andet se den video, som blev vist på konferencen, og som fortæller om lokale frivilligråds vigtige opgaver i kommunen.

https://www.facebook.com/groups/lokalefrivilligraad 

På Frivilligrådets side kan du for eksempel læse om de ting, Frivilligrådet hver dag forsøger at gøre for at skabe endnu bedre vilkår for frivilligheden både nationalt og lokalt, ligesom du kan lade dig inspirere af de mange gode historier om frivilligt arbejde.

https://www.facebook.com/frivilligraadet/