Frivilligrådet om satspulje-forløbet: Regeringen værdsætter ikke frivillige

Debatindlæg af Mads Roke Clausen i Altinget Civilsamfund d. 17. december 2018

Den frivillige sociale sektor er en grundliggende og uundværlig hjørnesten i vores sociale indsats i Danmark. Der er brug for de frivillige organisationer. Måske mere end nogensinde. Vi står med en række nye sociale udfordringer, hvor svaret ikke bare er mere kommune, men hvor vi må og skal tænke civilsamfundet mere ind i løsningerne. 

Derfor har vi som samfund et kæmpe ansvar for at sikre et ordentligt fundament under den frivillige sociale sektor. Med nedlæggelsen af satspuljen i sidste uge blev det fundament markant ændret. Umiddelbart er noget til det bedre, andet til det umiddelbart værre – og en hel masse, der stadig er uklart. 

Frivillige bliver ikke værdsat

En ting står dog helt klart for mig oven på et dramatisk forløb, hvor satspuljen blev nedlagt mere eller mindre på en enkelt nat, uden at der lå en gennemtænkt model på bordet til at erstattet den: Den værdi, den frivillige sociale sektor skaber, bliver simpelthen ikke værdsat nok.

Når politikeren ikke tilstrækkeligt anerkender, hvor værdifuld den her sektor er, så er det alt for nemt at rokke ved vores fundament uden at ryste videre på hånden.

Det er ikke godt nok. Og det bliver vi nødt til at kæmpe for at ændre på.

Læs hele Mads Roke Clausens debatindlæg i Altinget Civilsamfund.