Frivilligrådet: Fjern regler for, hvad ledige må lave i deres fritid

Tirsdag, februar 7, 2017

Et virvar af regler bestemmer, hvor og hvor længe dagpenge- og efterlønsmodtagere må være frivillige i deres fritid uden at miste deres ydelser. Beskæftigelsesministeren bør luge gevaldigt ud i regelkaosset, skriver Vibe Klarup, formand for Frivilligrådet i et debatindlæg i Altinget Civilsamfund.

Bør mennesker på dagpenge og efterløn selv kunne bestemme, hvad de vil lave i deres fritid? Svaret virker måske indlysende. Selvfølgelig skal de det. Ikke desto mindre er det ikke tilfældet i dag, hvor et virvar af regler bestemmer, hvor og hvor længe dagpenge- og efterlønsmodtagere må være frivillige i deres fritid uden at miste deres ydelser.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil nu lave et serviceeftersyn af dagpenge- og efterlønsmodtageres muligheder for at udføre frivilligt arbejde. Initiativet kommer efter en længe ventet evaluering af en forsøgsordning, hvor dagpenge- og efterlønsmodtagere har haft mulighed for at arbejde frivilligt i op til 15 timer om ugen mod fire timer hidtil. Forsøget stopper 20. marts og bliver ikke forlænget. Til gengæld har ministeren bebudet, at reglerne på området skal lempes og afbureaukratiseres.

Frivilligrådet hilser serviceeftersynet yderst velkomment. Vi mener, der er brug for helt at fjerne de komplicerede regler, som længe har givet anledning til forvirring og frustration.

Læs hele debatindlægget i Altinget Civilsamfund