Frivilligrådet kritiserer skjult støtte

Når tildeling af midler foregår ved at lade embedsmænd håndplukke tilskudsmodtagere bag lukkede døre tvinges de frivillige organisationer til at bruge ressourcer på lobbyindsats. Ressourcer der går fra foreningernes sociale arbejde. Det påpeger Frivilligrådets formand, Vibe Klarup Voetmann.

Mange organisationer har svært ved at forsvare over for deres medlemmer, hvorfor de bruger så mange penge på lobbyister i stedet for direkte på det sociale arbejde, som medlemmerne brænder for, forklarer Vibe Klarup Voetmann. Men lobbyarbejdet er nødvendigt, hvis man skal få del i de tilskud, der ikke meldes ud til åben konkurrence.

”Det er nødvendigt, fordi puljerne ikke er åbne, fair og lige for alle. Når man bliver udpeget eller udvalgt i en proces, som ikke er åben, så handler det om at være øverst i bevidstheden hos embedsmænd og politikere”, siger Vibe Klarup Voetmann, formand for Frivilligrådet i Politiken.

”Frivillige organisationer bruger stadig flere ressourcer på at konsultere politikere og embedsmænd i forsøg på at finde ud af, hvem der bestemmer en puljes udmøntning. Hvem beslutter, hvad kriterierne er, hvordan kommer man på banen, hvad skal der til for at være attraktiv set med systemets øjne. Det er enormt kompliceret for os”, siger Klarup Voetmann.

Kritikken kommer på baggrund af Politikens artikler om, at Socialministeriet årligt uddeler op mod 125 millioner kroner i lukkede puljer, hvor embedsmænd håndplukker bestemte organisationer.

Læs mere om sagen i Politiken

Læs også Vibe Klarup Voetmanns debatindlæg i Danske Kommuner d. 17. marts 2014: Tænk nyt og langsigtet om puljer